ویژگی ها و موارد استفاده از آمالگاماتور:
یکی از موثر ترین کاربردهای دندانپزشکی پر کردن دندان های پوسیده و آسیب دیده می باشد. مواد مورد استفاده برای این عمل انواع مختلفی دارند که با توجه به بودجه بیمار، نوع پوسیدگی و آسیب و دیگر عوامل توسط دندان پزشک انتخاب می شوند. یکی از پرکاربرد ترین مواد مصرفی آمالگام می باشد که از جیوه ، نقره، قلع، روی و مس تشکیل شده است.
این ماده که دربرابر جویدن و فشار حاصل از آن ، گرما و سرما دوام بالایی دارد ، از لحاظ اقتصادی نیز با صرفه است اما تولید آن با چالش های مهمی مواجه است. همانطور که ذکر شد یکی از مواد تشکیل دهند ی آمالگام جیوه می باشد که سرعت و میزان ترکیب آن روی مواد بسیار تاثیر گذار است. چرا که گر جیوه با دیگر مواد مخلوط شود، سریعا سفت می شود.
به همین خاطر است که آمالگام به شکل پودر بدون جیوه به فروش می رسد. هنگامی که دندانپزشک قصد استفاده از آمالگام را داشته باشد مجبور است خود جیوه را با آن ترکیب کند و این لحظه درست زمانی است که دستگاه آمالگاماتور نقش خود را ایفا می کند ، بدون استفاده از این دستگاه وساخت مخلوط مواد به صورت دستی ، ممکن است کل کار ترمیم به خوبی انجام نشده و اعتبار دندانپزشک زیر سوال رود.
انواع دستگاه آمالگاماتور
این دستگاه سه نوع “کپسولی” و “ترکیبی یا پودری” و “دو کاره پودری_کپسولی” دارد که در ادامه به توضیح آن ها خواهیم پرداخت.
مشاهده انواع آمالگاماتور در سایت آمازون
- آمالگاماتور ترکیبی:
این دستگاه دارای دومحفظه است که یکی برای پودر آمالگام و دیگری برای جیوه کاربرد دارد. وقتی دستگاه روشن شود پور و جیوه را به نسبت ۲۰ به ۸۰ با یکدیگر ترکیب کرده و خمیر آمالگام تولید می کند.
- آمالگاماتور کپسولی:
این نوع آمالگاماتور نسبت به باقی موارد کاربرد بیشتری دارد. در این مدل دستگاه ها کپسول در محل گیره قرار داده میشود همچنین تنظیم آمالگام و جیوه به شکل اتوماتیک انجام شده و تنظیم آن به صورت دستی امکان پذیر نیست. چراکه شرکت سازنده مقدار واحد آمالگام و جیوه را از قبل روی دستگاه تعیین کرده است.
- آمالگاماتور پودری و کپسولی:
در این دستگاه ها مقدار پودرآمالگام برخلاف مقدار جیوه قابل تنظیم بوده و پیچ تنظیم آن در کنار دستگاه جای دارد. به هر میزان که پیچ را به جهت مثبت بچرخانید مقدار پودر ترکیبی هم بیشتر می شود.
اجزای دستگاه
- قسمت مخلوط کن
- مخزن
- موتور الکتریکی
- گیره
- ضامن الکتریکی
- پیچ تنظیم
- درپوش محافظ
- میکروسوئیچ ایمنی
- تایمر (آنالوگ و دیجیتال)
نکات ایمنی
- هر دستگاهی دارای یک برس مخصوص به خئدش است. پس از هربار مصرف از برس مخصوص دستگاه برای تمییز کردن آن استفاده کنید.
- قبـل از توقف کامل درپوش لوله دستگاه ،توجه کنید که نباید بـا دسـت تـماس داشته باشد.
- از قرار دادن دستگاه در معرض نور آفتاب خودداری شود.
- هفته ای یک الی دوبار آمالگاماتور را سروته کرده و دوباره در جای خود قرار داده دهید. چرا که گاهی به علت لرزش دستگاه ، پودر در مخزن اش فشرده شده و مانند سدی در برابر مقدار لازم پودر در لوله ترکیب میشود که در تنظیمات دستگاه اختلال ایجاد می کند
چالش های احتمالی
- شکسته شدن قسمت دو شاخ:
در صورت مواجه با این مشکل باید قطعه ی آُیب دیده را تعویض کنید.
- کارنکردن موتور آمالگاماتور :
ابتدا سیم برق دستگاه در قسمت موتور الکتریکی را با اهم سنج تست کنید تا از نبود مشکل برق رسانی اطمینان یابید همچنین می توانید برق را مستقیما به موتور آمالگاماتور وصل کنید.
- برد دستگاه آمالگاماتور دچار مشکل شود :
به تعمیرکار یا سرویس کار مربوط به آن رجوع کنید.
- به هم خوردن میزان درصد ترکیب پودر آمالگام با جیوه :
اگر پودر درمخزنش خشک شود باعث بسته شدن لوله انتقال شده و میزان درصد ترکیب جیوه و آمالگام به هم می خورد. در صورت مواجه با این مشکل، دستگاه را باز کنید و پیمانه مخزن را تمیز نمایید.
خراب شدن میکروسوئیچ، خراب شدن خازن ، خراب شدن کلید روشن و خاموش ، استهلاک دنده های مخزن ، خرابی کلید و ضامن مخزن از دیگر مشکلاتی هستند که ممکن است با آن مواجه شوید.
درپایان باید اشاره کرد که این دستگاه با قیمت یکسان در بازار عرضه نمی شود و قیمت آن بسته به مدل و برند و شرکت سازنده آن متفاوت است.
برای مشاهده آگهی های مرتبط با دندانپزشکی در سایت بی باکس اینجا کلیک کنید.